Reklama
 
Blog | Jan Jedlička

ODS a situace ve straně

Jak jsme si mohli v poslední době všimnout, ODS je hodně vidět. Jak v negativním slova smyslu, tak v pozitivním. Pozitivní je zejména změna Petra Fialy. V rozhovoru s Václavem Dolejším uvedl, že by chtěl být přísnější a slušelo mu to. Pan Fiala je demokrat, kterého by velké procento voličů z pravého politického spektra rádo volilo, ale ODS není strana jednoho muže a občany, kteří se o politiku zajímají a hledají alternativu vůči populistům a extremistům, zajímá strana jako celek.

Když se podíváme na dění ve straně, už to tak růžové není. Jako poslední událost, která byla v mediích hodně propírána, je vyloučení Václava Klause mladšího ze strany. Jeho otec bojoval jak mohl, ale ani to nepomohlo. Klaus mladší používal rétoriku SPD, vystupoval s ní na veřejných akcích a pan Fiala věděl, že tato situace není dlouhodobě udržitelná, pokud chce ohrozit Andreje Babiše v příštích volbách.

Dost bylo Klausů a také toho, co dělali ve své kuchyni. V poslední době ODS hlasuje v PS relativně proti svému programu a občas nás dokáže nemile překvapit. O věcech, které bere pravicový volič jako důležité je strana nejednotná a může se zdát, že je spíše v koalici než v opozici. Zuzana Majerová Zahradníková je další člen ODS, kterého Klaus mladší velice oslnil a vzepřela se jeho vyloučení. To samé udělal i pan Skopeček, který je dle jeho slov s Klausem kamarád a o jeho vyloučení hlasovat nebude. Nutné je také zmínit Alexandru Udženiju, která nejspíš ještě dnes nechápe, že pokud chci voliče přesvědčit o tom, že bojuji proti oligarchům, Rusku apod., tak nemohu chodit těmto lidem na oslavu narozenin. V poslední době vnímám jako největší škraloup strany pana Valentu v senátorském klubu ODS. Je otázka, co vedlo klub k jeho přijetí. Vlastník Parlamentních listů, nejčtenějšího dezinformačního webu, který říká, že neřeší obsah, ale že jde pouze o byznys, nemá mít s pravicovou stranou nic společného. Vlastnictví tohoto média a Brno TV je jasný střet zájmů a pokud chce být strana opravdu férová vůči voličům jak deklaruje, měla by s ním co nejdříve spolupráci ukončit. Na scéně se znovu objevil i Ivan Íčko Langer, který je jasný příklad doby a image této strany, které se chce pan předseda celou dobu zbavit. Po ohlasech veřejnosti ho opět z vedení olomoucké buňky odvolali, nicméně již byl opět vidět.

Uvidíme v budoucnu, jestli pan Fiala dokáže vést stranu tím správným směrem a také jestli si poradí s členy, kteří sem tam negativně vybočují. Bohužel je často cítit v jejich chování určitý nádech extremismu a také jiný směr, než ODS vyznává. Strana je tolerantní, ale také by si měla určit, čeho chce dosáhnout. Nemůžeme stranu vyzývat, aby se zbavovala problémových členů, ale bohužel jsou pro image strany ne úplně přínosem a mnoho občanů to vnímá. Je jasné, že bude potřeba i trochu populismu, aby byli osloveni i ti voliči, kteří se o politiku moc nezajímají. Pravicová politika a tendence vést občany k zodpovědnosti, seniory (hlavní sílu ANO) moc neosloví, ale ODS se o to bude muset určitě alespoň pokusit.

V zájmu pravicových a racionálně smýšlejících voličů bych popřál straně hodně štěstí.

Reklama